Klime in splosni blog  DomovIgreValuteZmenikIgreInternet
Kako med deset najpomembnejsih
Takoj ko se je trzni boj za prioriteto v Googlu zgodil, so Googlovi rezultati iskanja zaceli kazati cudne bolezenske znake. Kar naenkrat so na prva mesta prihajali nepoznani prodajalci namesto tistih, ki bi tu morali biti. Ce je nekdo iskal tehnicne podatke za neko racunalni%u0161ko komponento, je to na%u0161el sele na drugi ali tretji strani rezultatov iskanja. Prvi dve sta bili polni prodajalcev, predvsem iz Zdruzenih drzav Amerike. Kako to? Kaj se je zgodilo? Pravzaprav nekaj, za kar Google naceloma ni nic kriv.
Iznajdljivi »podjetniki« so si izmislili nacin, kako prevarati Google, in izdelali sistem navideznih spletnih strani, ki ne ponujajo nobene vsebine, le kljucne besede in povezave. Ce nekdo recimo prodaja racunalniske tipkovnice preko spleta, to sporoci tem podjetnikom (in seveda mastno placa), ti pa ga vnesejo v svoj sistem. Ta deluje tako, da se umetno ustvari nekaj tisoc povezav na spletno stran tega prodajalca, kar seveda pomeni vecjo prioriteto pri Googlu in pomik na lestvici navzgor. Zabavna ideja, ce ne bi imela resnih in tragicnih posledic na trgu. Podjetje Data Recovery Group je bilo na primer dolgo casa na cetrtem mestu rezultatov iskanja, v nekaj dneh pa je padlo tako dalec, da ga na seznamu sploh ni bilo mogoce vec najti. Zanj je to pomenilo trideset odstotkov manj prodajnih prihodkov, rdece stevilke v podjetju, krizo, odpuscanja ...
Googlova tehnologija ima 78-odstotni trzni delez
Google ima po raziskavah podjetja Nielsen/Net Ratings 29,48-odstotni delez na trgu iskalnikov, Yahoo 29,57-, AOL pa 18,74-odstotnega. Google torej ni prvi, a slika se povsem spremeni, ce povemo, da tako Yahoo kot AOL uporabljata Googlovo tehnologijo, kar pomeni, da ima Googlov sistem referencnega prikaza zadetkov v spletu kar 78-odstotni trzni delez.

Bo edini spletni »prometnik«, ki uporabnike interneta nebolece privede do zelenih rezultatov, postal le se eno oglasno trobilo? Pri Googlu se tega zavedajo in izkazalo se je, da jim je zmanjkalo idej. Pagerank, ki je dobil ime po enem od ustanoviteljev podjetja Larryju Pagu, je ocitno najvec, kar je podjetje naredilo v zadnjih letih, vmes so kupil blogger, mesanico orodja za izdelavo spletnih strani in dnevnika zaljubljenih najstnic in zafrustriranih kvaziliteratov, kar mece slabo luc na Google.